Rezidba vocaka

Podela rezidbe i formiranje kotlaste krune(Vaza)

U životu svake voćke postoje tri osnovna perioda života: period rastenja, period rodnosti i period starosti. U periodu rastenja, prvih par godina nakon sadnje voćke rezidba se vrlo malo obavlja.

Prema cilju deli se na: za obrazovanje krune, regulisanje rodnosti i podmlađivanje voćaka.

Po jačini može biti jaka, umerena i slaba.

Po vremenu kada se obavlja može biti letnja i zimska.

Rezidba mladih voćaka se obavlja sa ciljem formiranja uzgojnog oblika prekraćivanjem sadnice na željenu visinu, odnosno na 70-80cm ukoliko želimo nisko drvo (stablo), 90-100cm za srednje visoko i 100-120cm za visoku. Ispod prekraćenog mesta u toku prve vegetacije razviće se nekoliko mladara od kojih se odabere 3-4 pravilno raspoređenih u prostoru (u krug), poželjno je da budu razmaknute po visini na 10cm da bi bile čvršće.

U drugoj godini se mladari prekraćuju na 40-50cm i tada će se ispod prekraćenog mesta razviti nekoliko mladara od kojih se kada dostignu dužinu 10-15cm odaberu dva, jedan kao produžnica osnovne grane a drugi za prvu seriju sekundarnih grana. Prilikom prekraćivanja grana uvek napravimo rez tako da poslednji pupoljak ide ka spoljašnjosti krune, da bi se grana razvijala ka spolja.

U trećoj godini rezidbom na zrelo u proleće treba do osnove ukloniti samo izrazito bujne (jake), uspravne mladare koji rastu u blizini produžnica i letorasta koje smo ostavili za sekundarne grane. Kao i sve mladare koji rastu u unutrašnjost krune. Produžnice prekraćujemo za jednu trećinu tkđ na spoljašnji pupoljak da bismo formirali treću seriju sekundarnih skeletnih grana i tu je završena rezidba za oblikovanje kotlaste krune i dalje se primenjuje rezidba za rod.

Ukoliko želimo biti sigurni gde ćemo dobiti granu primenjujemo rovašenje gde ispod ili iznad pupoljka zasečemo koru i tako nakupljanjem hranjivih materija na tom mestu isprovociramo porast grane.

Glavna karakteristika kotlaste krune je što nema centralne vođice. Ovaj tip krune je dobro osvetljen pa je bolja obojenost plodova i dobra je provetrenost kroz krunu pa je opasnost od prouzrokovača bolesti i štetočina svedena na minimum.